Vyjednali jsme s vládou další snížení ceny elektřiny pro rok 2024

Vyjednali jsme s vládou další snížení ceny elektřiny pro rok 2024

 

Hospodářská komora společně se Svazem průmyslu a dopravy vyjednala s vládou, že uvolní finanční sumu 3,5 mld. Kč na snížení regulované složky ceny elektřiny dodávané firmám s vysokou energetickou náročností. Cílená vládní podpora sníží příspěvek na platby za POZE subjektům připojeným na hladině vysokého napětí a velmi vysokého napětí hrazený prostřednictvím platby za rezervovaný příkon z původní hodnoty 365 tis. Kč/MW za měsíc na 115 tis. Kč/MW za měsíc, tedy na třetinu.
 
Přímý dopad do průměrné ceny za spotřebovanou MWh elektřiny se bude u každého zákazníka lišit v závislosti na využití rezervovaného příkonu. Podle republikových statistik se díky tomuto opatření sníží celková regulovaná cena o 107 Kč za odebranou MWh bez DPH subjektům připojeným na hladině vysokého napětí a subjektům připojeným na velmi vysoké napětí o 167 Kč na MWh bez DPH.

V návaznosti na rozhodnutí vlády nyní Energetický regulační úřad zahájí veřejný konzultační proces ke změně cenového rozhodnutí, který musí podle zákona trvat alespoň 5 pracovní dní. Po jeho ukončení vydá úřad cenové rozhodnutí tak, aby nové ceny pro hladinu vysokého a velmi vysokého napětí platily od 1. ledna 2024. Snížení cen se bude týkat téměř 25 tisíc odběrných míst.
 
Naše země je proexportně orientovanou ekonomikou a cena výrobků a služeb má vliv na to, jak budou konkurenceschopné na evropském trhu. Včerejší dohoda, která vzešla z našich jednání v posledních dvou týdnech, zklidní situaci před koncem roku a umožní firmám připojeným na vysoké a velmi vysoké napětí částečně vidět do roku 2024.
 
Podstatná pro členy Hospodářské komory je předvídatelnost cen energií, proto oceňuji, že se vláda bude v dalších měsících scházet se zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy, abychom situaci společně vyhodnocovali. To považuji za významný krok spolupráce mezi vládou a podnikatelskými organizacemi. Budu usilovat o systémová střednědobá řešení, která umožní firmám, které odpovědně nakupují energie dopředu, plánovat výrobu a ceny své produkce.
 
Oceňuji, že vláda neignoruje situaci firem a domácností a přichází s tímto už druhým krokem v krátkém čase, jak zmírnit dopady nárůstu regulované části cen energií. První krok pomohl zmírnit dopady cenového rozhodnutí plošně na všechny firmy, drobné podnikatele i domácnosti, když vláda a ERÚ pro rok 2024 snížily původně avizované regulované ceny. Druhým krokem je včerejší dohoda, která opět vzešla z náročných jednání mezi vládou a podnikatelskými organizacemi a která tentokrát adresně zmírní dopady nárůstu cen energií na energeticky náročné odběratele.
 
Potřebujeme-li rychle stabilizovat a oživit ekonomiku a srazit inflaci, tato dohoda k tomu může přispět. Jsem přesvědčen, že taková poskytnutá podpora se státní kase vrátí několikanásobně.
 
Děkuji za podporu, které se mi dostává z členské základny Hospodářské komory, a také důvěru, kterou do mne vkládáte při vyjednávání s vládou. Informace a podněty, které mi poskytujete, mi v tomto úsilí pomáhají.
 
Pro další vyjednávání však budou klíčová data a informace z vašich firem, které nám po náběhu nových regulovaných cen mohou poskytnout přesnější obraz o reálných dopadech do nákladů vašich firem v jednotlivých oborech. Věřím, že nám takové informace budete schopni a ochotni poskytovat, čímž  vytvoříme silnou datovou základnu jak pro jednání o vývoji cen v roce 2024, ale také pro vyjednávání o nové tarifní struktuře pro rok 2025 a roky následující. Předvídatelnost regulované části cen energií je možné na rozdíl od ceny silové elektřiny dobře modelovat a plánovat v delším časovém horizontu.
 
V jaké struktuře budeme data pro průběžné vyhodnocování potřebovat, vás seznámíme v lednu 2024.

 
Zdeněk Zajíček
Prezident Hospodářské komory České republiky





ggggg